,,Ebbe minden nő beleálmodhatja magát"

2018. agusztus 23., csütörtök 10:02
A női sokoldalúság jegyében állította össze a Magyar Nemzeti Balett GIF (Girls in Focus - Lányok fókuszban) című estjét, amely nemzetközi sztárkoreográfusok (North, Kylián, van Manen) négy modern balettművét foglalja magába. A Nemzeti Táncszínház szervezésében szeptember 12. és 15. között öt alkalommal a Müpa Fesztivál Színházában látható programról Felméry Lili, az MNB magántácosa beszélt, aki az életben és színpadon is új szerepekkel ismerkedik.

– A Trois Gnossiennes tavalyi premierjét látva volt olyan kritikus, aki úgy érezte, hogy a nő csak kellék ebben a koreográfiában, miközben az alkotó, van Manen többször nyilatkozta, ő a férfi-nő kapcsolatokban a két félt mindig egyenrangúan kezeli. Te hogy élted meg ezt a szerepet?
– Én is inkább azt érzem, hogy egyenrangú felek vagyunk, sőt bizonyos pillanatokban talán még a férfi fölé is tudok kerülni. Próbálok erős nő lenni ebben a pas de deux-ben, ezért is élvezem nagyon, hiszen általában naiva karaktereket személyesíthetek meg a színpadon, ami ettől azért jóval eltér. Ráadásul egy zongora is van a színpadon, és az élő zene egészen sajátos hangulatot teremt.Nagyon szerencsések voltunk, hogy Aradi Mária mesternővel próbálhattunk, akire ez a koreog­ráfia készült. Sokat segített, hogy a testében és lelkében is benne van a darab, pontosan tudja, mit kell megvalósítani, így igazi élmény volt a közös munka.

– Az est része egy másik, tavaly újra elővett nagy sikerű van Manen-darab, az 5 tangó. Kollégáidat szem­lélve hogyan látod a nemek közti viszonyokban rejlő lehetőségeket ebben a Piazzolla-zenére készült darabban?
– Nagyon szeretem ezt a koreo­gráfiát. Amikor csak tehetem, a kulisszából is meg­nézem. A tangó önmagában hordozza a szenvedélyességet, a zene és a koreográfia pedig itt olyan jól simul egymáshoz, hogy ez már önmagában hatásos. A szólista pár és az őket kísérő táncosok mozdulatai, a szemjáték, a lábak mozgása, a férfi és nő közti kommunikáció is annyira magával ragadó, hogy ebbe minden nő beleálmodhatja magát.


– A Robert North-féle Trójai játékok női változatában most fogsz debütálni. Ez akrobatikus és látványelemekben gazdag koreográfia, ami fizikailag is komoly kihívás.
– Valóban, nem beszélve arról, hogy eredetileg férfiakra készült, akik lássuk be, mást bírnak el fizikailag, mint a nők. Ugyanakkor egy vidám és szórakoztató darab, a lányok, akik korábban szerepeltek benne, szintén nagyon szerették csinálni. Én akkor egy sérülés miatt sajnos kimaradtam belőle. Az is fontos, hogy ez igazi csapatmunka, és jó, hogy együtt dolgozunk egy közös ügyért.

– A Falling Angels című Kylián-koreográfia is nyolc táncost mozgat. Miben más egy ilyen darab betanulása, dinamikája, ahol szólisták és kar­táncosok egyenrangú szerepekben láthatók?
– Nincs sok különbség, ha mindenhez ugyanolyan alázattal áll hozzá az ember. Szeretni kell azt, amit csinálunk, hogy jól tudjuk csinálni. Ahogy egy szóló szerepben az ember egyedül tud kibontakozni, ugyanúgy megvan a szépsége ezeknek a feladatoknak, ahol megmutathatjuk, hogy egységben az erő, és együtt hat a csapat.


– Ebben a koreográfiában a női lét több aspektusa is megjelenik, ahogy a te életed is gazdagodott egy új szereppel, hiszen a nyáron feleségül mentél kollégádhoz, Balázsi Gergőhöz. Milyen élmény volt?
– Nem az a lány vagyok, aki előre elképzelte az álom­eskü­vőt, így az eredmény felül­múlta a várakozásaimat, mert minden úgy tökéletes, ahogy volt, talán azért is, mert nem voltak elvárások. Fontos állomása ez az életemnek, és nem hiszem, hogy lehetnék ennél most boldogabb.


Oláh András

« 2018 November »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 29 30 31
01
02
03
04
45
05
06
07
08
09
10
11
46
12
13
14
15
16
17
18
47
19
20
21
22
23
24
25
48
26
27
28
29
30
1 2