Élhetőbbé varázsolni a világot

PDF letöltés
Nyomtatás
Kotsis Ágota, művészeti manager

– Mi a kedvenc sztorid, amit a munkádhoz tudsz kapcsolni?
–A legtöbbet emlegetett történet, egy több mint tíz évvel ezelőtti botlásomhoz kapcsolódik. Igazgatósági ügyeletesként a kamaratermi darabok esetében én indítottam el az előadásokat, miután a közönség elfoglalta a helyét. Egyik este egy híres pantomimművészünk készült a szóló bemutatójára, és a forgatókönyv szerint figyelmeztetnem kellett volna őt a kezdésre, majd jelt adnom a technikus kollégáknak, hogy indulhatunk. A feszült készülődést követően úgy ítéltem, hogy mehet az előadás. Fény, hang, mindenki a helyén, kezdhetünk. Intettem a kollégáknak, a nézőtér elsötétült és felcsendült a zene. Egy ideig álltam és megbabonázva néztem a fények játékát, majd a jól végzett munka elégedettségével kiosontam a teremből. Az ajtó előtt csendben álldogált a művész, akinek könnyedén intettem, hogy most már minden rendben, elkezdtük. Erre ő döbbenten csak annyit mondott: „...de hát én itt állok”. Akkor zuhant rám a felismerés, hogy a nézők odabent egy olyan előadást néznek, ahol hiányzik a táncművész. Pár pillanatig farkasszemet néztünk egymással, aztán feltépte a Refektórium ajtaját, és berontott a színpadra.

– Szerinted, miért jó a Táncszínház csapatában dolgozni?
– Mert nagyon különbözőek vagyunk. Mindnyájan hozzuk az erősségeinket és a gyengéinket, így inspiráljuk is egymást, de ugyanakkor lehetőséget teremtünk egymásnak, hogy tolerancia és elfogadás terén fejlődhessünk. Viccet félretéve, fontos az, hogy tudunk együtt gondolkodni, és ha megvan a közös cél, akkor mindenki a szaktudásának legjavát dobja be a közösbe.

– Ha saját táncműt rendezhetnél, mi lenne a témája és miért?
– Engem nem annyira nagy klasszikusok vagy irodalmi művek adaptációja érdekelne, még csak nem is alapérzelmeket állítanék színpadra, sokkal inkább általános társadalmi kérdésekre helyezném a hangsúlyt. Hiszek abban, hogy a művészetnek és valamennyi alkotó embernek felelőssége van, és egy csodálatos eszköz van a kezében, amit ha jól használ, akkor hatalmában áll, hogy kicsit élhetőbbé varázsolja a világot.  
Kotsis Ágota, művészeti manager

« 2018 December »
Hét H K Sze Cs P Sz V
48 26 27 28 29 30
01
02
49
03
04
05
06
07
08
09
50
10
11
12
13
14
15
16
51
17
18
19
20
21
22
23
52
24
25
26
27
28
29
30
01
31
1 2 3 4 5 6