Ugrás a tartalomra

2024-07-12 20:30 Táncpark

Duna fergeteges

Duna Művészegyüttes

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

A táncművészet nagykövetei Magyarországon

A Nemzeti Táncszínház is csatlakozik a 2023. április 1. és július 1. között Magyarországon megrendezésre kerülő 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához. A Húsvéttól Szent Iván éjjelégi tartó világszínházi találkozón közel 70 helyszínen, 35 ország, 200 társulata mutatkozik majd be.
A jubileumi alkalomra a magyar kortárs tánc megkerülhetetlen alakja, a Bozsik Yvette Társulat és egyik legnagyobb ma élő butoh táncos, Tadashi Endo mellett, a határon túli magyar táncegyüttes, az M Studio is színpadra lép Frenák Pál koreográfiájával.
A kortárs táncvilág társulatai közül az olasz táncélet egyik meghatározó alakját, az Aterballetto társulatát és az izraeli táncművészet nagykövetét, a Vertigo Dance Company-t hívta meg a színházi eseménysorozatra a Nemzeti Táncszínház.
A jubileumi színházi fesztivál nemzetközi táncelőadásai egyben a hazai legnagyobb táncünnep, a Budapest Táncfesztivál programjai is lesznek, ahol neves külföldi táncegyüttesekkel, jubiláló magyar művészekkel és természetesen a hazai közönség kedvenceivel is találkozhat majd a táncot kedvelő közönség.
 

Aterballetto - YELED / SHOOT ME

A több mint 45 éve alapított Aterballetto, Olaszország egyik vezető táncegyüttese, amelynek repertoárján olyan ismert koreográfusok alkotásai szerepelnek, mint William Forsythe, Johan Inger vagy Jiří Kylián. Az együttes különleges, két koreográfus által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre a Színházi Olimpia keretében, az Olasz Kultúrintézettel együttműködésben. Az előadás 2022 áprilisában került bemutatásra az együttes székhelyén, Reggio Emilia városában, és egy évvel később, április 27-én és 28-án debütál Magyarországon a Nemzeti Táncszínházban. Az izraeli Eyal Dadon koreográfus YELED című munkája az Aterballetto tizenhat táncosának tolmácsolásában egy különleges utazásra invitálja a nézőt a gyermeki egzotikum világába, melyet a pozitivitás és a fiatalos életszemlélet jellemez. A darab már címében is utal erre, hisz héberül gyermeket jelent és az ősi ártatlanság elvesztését kutatja.  Az előadás második felében az olasz Diego Tortelli koreográfiája látható SHOOT ME címmel, melyben a zene és tánc egy fantáziadús és érzelmekkel teli darabban egyesül. A koreográfia egyedi hangzásáról a Spiritualized angol rockegyüttes zenéje és néhány Jim Morrison-hangfelvétel gondoskodik. 

Vertigo Dance Company - Pardes

A Színházi Olimpiai keretében május 1-én és 2-án Izrael egyik legismertebb táncegyüttese a Vertigo Dance Company mutatkozik be Budapesten a Nemzeti Táncszínházban. Az együttest Noa Wertheim és Adi Shaal alapította 1992-ben, azzal a céllal, hogy teret engedjenek az inspiráló kreativitásnak, valamint a művészeten keresztül álljanak ki fontos társadalmi ügyek mellett és társadalmi változásokat indukáljanak. Májusban a Nemzeti Táncszínházban Noa Wertheim Pardes című új alkotása látható, amit a pandémia okozta bezártság hívott életre és melyben a test saját belső spirituális rétegeihez kapcsolódik. A cím óperzsa eredetű, fákkal teli kertet jelent, melyet később számos más nyelv is átvett: ebből származik a Paradicsom neve. Az előadás zenéjét Itamar Doari a nemzetközi hírű ütőhangszeres művész szerezte. 

Bozsik Yvette Társulat - HA DÔ 

Bozsik Yvette, a Kossuth-díjas táncművész, koreográfus által alapított és vezetett, idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat hosszú évek óta dolgozik együtt a németországi Göttingenben élő és alkotó Tadashi Endoval, aki az egyik legnagyobb ma élő butoh táncos és koreográfus. Ennek gyümölcseként, 2019-ben, Brazília és Németország után Magyarországon is bemutatták a HA DÔ - hullámmozgás című butoh-előadást. A modernkori háborúk szenvedőinek és halottainak mementójaként elkészült megrázó művet május 16-án láthatja újra a közönség a Táncszínház Nagytermében.

M Studio & Fren_Ák - romeo@julia.com

A sepsiszentgyörgyi M Studio és a Fren_Ák Társulat közös produkciója újszerű értelmezésben közelíti meg a klasszikus shakespeare-i tragédiát. A Kossuth-díjas Frenák Pál, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal, a történet mélyebb rétegeibe kíván hatolni, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. Az előadás a 2022-es FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitóelőadása volt, a budapesti vendégszereplésére pedig május 17-én, 19.30-kor kerül sor a Nemzeti Táncszínház Kistermében.

 

 

KIM NKA Millenaris Eisberg