Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Dübörgő és koncentrált energiák

A Gangaray Dance Company Rising Sun címmel mutatja be legújabb előadását május 14-én, mely az élőzene és a tánc harmóniája épül. A meditatív, különleges belső utazásra invitáló előadásról Maday Tímea Kinga, együttes igazgatója és vezető táncművésze mesélt

 

A Rising Sun cím számos asszociációt hív elő. Mire utal? 

A készülő produkciónkat korunk változásai és az előttünk álló új értékek felismerésének igénye táplálja. Mindannyiunk számára érezhető a világban zajló sötétség, melyet lassan felvált egy új világ, egy új fény. Mintha újra felkelne a nap. Új energiák képződnek, amelyek talán eddig ismeretlen helyekre fognak kalauzolni minket. Ezt a dübörgő és koncentrált energiát kutatjuk a Rising Sun című előadásban. 

A Gangaray Dance Company korábbi előadásaiban is kiemelt szerepe volt a zenének, de most az inspiráció középpontjában áll, hangsúlyosabb, mint valaha, hisz élőzene is megjelenik a darabban. Milyen zenei folyam hívta életre a darabot? Egy belső utazásra hívjátok a nézőket?

Pontosan. Az együttes egyediségét a zeneiségre épített energiák halmaza jellemzi. Utalva a felébredés és újjászületés energiájára, nem volt kérdés számunkra, hogy legújabb darabunkban még súlyosabbá tegyünk a tánc és a zene kohézióját. Számunkra annak a gondolata, hogy élőzenével együtt létezhetünk a színpadon, elősegíti az ember ősi mivoltát. Azt az örök eszmét, ami jelen van a csontjainkban, ami irányít minket nap mint nap. Olyan zenei energiát kerestünk, ami segíti az embert kimozdítani a komfortzónájából. 

 Hogyan épül fel az előadás? Több kisebb blokkból vagy hosszabb mozgástételekből?

Az előadás eddig még nem látott és tapasztalt folyamaton megy át. A darab mozgásanyagát én, mint az együttes igazgatója és vezető táncművésze alapozom meg, amit Hámor József, az együttes művészeti vezetője komponál és szerkeszt színpadra. Így igazán csak a kreációs folyamat végén fog kiderülni, hogy pontosan hogyan is fog felépülni az est szerkezete. Az biztos, hogy a produkció rövidebb-hosszabb egységekre épül majd, de ha éppen a zene nem is szól, a csend ereje érezhetően kapcsolja majd össze az előadás tételeit. 

 Az előadásban szereplő táncművészek mennyire alakítják a koreográfiát?

Annak érdekében, hogy megtudjuk jeleníteni az előadásban szereplő egyéneket, elengedhetetlen, hogy rajtam kívül mindenki egységesen közreműködjön. Természetesen az előadás mozgásvilágát és annak többségét mindig a koreográfus adja és határozza meg, de az együttes vezetőinek mindig is fontos volt az, hogy a táncművészek egyben részesei is legyenek az alkotói folyamatnak. Így amikor lehetőségünk van rá, a koreográfus vezetésével és iránymutatásával közösen a táncművészekkel együtt alkotjuk és keressük a legideálisabb mozgásformát. 

Követi a hagyományokat a Rising Sun című előadás is, és a konkrét történetmesélés helyett, a mozdulatok sokfélesége, a testek mesélnek majd?

A Rising Sun (Felkelő nap) útját igyekszik bemutatni előadásunk. A kohéziót keressük. Milyen síkon működhet, működhetnek együtt az energiák. Nincs szükségünk feldolgozásokba bonyolódni, ezzel is megengedve önmagunknak a tánc invencióját megjelenni. Állapotokat, érzeteket és lehetőségeket keresünk egy adott témába, ahol nem a már eldöntött és megélt történések határozzák meg munkánkat. 
A táncművészek jelenlétével, illetve testhasználatával együtt a Nemzeti Táncszínház kimagasló technikai lehetőségeivel találkozik a ritmus, a jelmez, így hozva létre egy egységet.

 

TD

 

KIM NKA Millenaris Eisberg