Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Használják az agyukat!

Május 7-én a Dresden Frankfurt Dance Companyt köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban. A világ egyik legismertebb táncegyüttese a Hollow Bones című előadással érkezik Budapestre. A társulat művészeti vezetőjét és az előadás koreográfusát, Jacopo Godanit kérdeztük.

 

Először lépnek fel Magyar­országon?

Igen, valóban nem léptünk még fel korábban Magyarországon, és hihetetlenül izgalmas, hogy most először bemutatkozhatunk az itteni közönségnek a Hollow Bones című előadásunkkal. Alig várom, hogy Budapesten legyünk!

A Dresden Frankfurt Dance Company működésében tetten érhető a William Forsythe-i hagyaték?

Mint tudják, én mindig is koreográfus voltam: már azelőtt saját társulatot vezettem Brüsszelben, hogy a Frankfurti Baletthez kerültem volna Forsythe idejében.

Az is köztudott, hogy számos darabja koreográfiájának kialakításában együttműködtem Forsythe-tal. A munkásságom a koreográfiai útkeresésről szól, aminek a Forsythe-i hagyaték is részét képezi, de a saját tevékenységem ennél régebbre nyúlik vissza, és még ma sem zárult le, 22 évvel azután, hogy ott hagytam a frankfurti társulatot. Gondolom, ez választ ad a kérdésére.

Egyfajta új koreográfiai nyelv létrehozása jellemzi munkásságukat. Hogyan fogalmazható meg a táncfilozófiájuk?

A mozgáson és az intelligens gondolkodáson keresztül vizsgálom az emberekben szunnyadó hatalmas, kiaknázatlan potenciált, amelyet korlátolt eszmékkel elfojtunk magunkban.

Mire számíthat a magyar közönség a Hollow Bones című előadáson? Milyen elemekben nyilvánul meg a mű kísérleti jellege?

A Hollow Bones-ban létrehozott teljes univerzum kísérleti jellegű, a koreográfiától kezdve a sötét világát benépesítő szereplőkig. A képi megvalósítást, a filmet, a fizikai viselkedést és a test­beszédet mind-mind úgy alakítottam ki, hogy a megjelenő alakok egy egységes történetet szolgáljanak.

A művészi szabadság gondolatát állítja párhuzamba a madarakkal, amire utal az előadás címe is. Mi volt a kiindulópont, mi nyújtotta az inspirációt?

Kétségbeesett pillanatban, a járvány idején öltött formát ez a mű, annak a vágynak a kifejeződéseként, hogy kitörjünk a civilizáció és az iskolarendszerek szabta keretek közül, amelyek gátolnak bennünket képességeink kiteljesítésében.

A világ számos pontjáról származó táncosokkal dolgoznak együtt. Mi a közös bennük?

Használják az agyukat!

TD

KIM NKA Millenaris Eisberg