Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Tökéletességre törekvés

Április 28-án a világhírű Martha Graham Dance Company nyitja meg a 2022-es Budapest Táncfesztivált a Müpa-Fesztivál Színházban. A Hommage á Martha Graham című különleges előadásról, a társulat művészeti vezetője, Janet Eilbert mesélt.

A társulat Martha Graham a modern tánc emblematikus alakjának nevét viseli. Miben rejlik az ő legnagyobb hatása az egyetemes táncéletre?

Martha Graham a 20. század egyik legnagyobb hatású művésze volt. Az "összehúzódás és elengedés" eszméjére épülő, forradalmi technikájával kitörölhetetlen nyomot hagyott a tánc világában. Az ő nevéhez fűződnek a modern tánc első maradandó remekművei, és olyan művészeket képzett, mint Paul Taylor, Merce Cunningham és még sokan mások.

Martha Graham-technika szerzői jogvédelem alatt áll. Mitől forradalmi?

Graham összehúzódás-elve egyfajta, a rekeszizmot a gerinchez közelítő mély kilégzés,  amely sírás vagy nevetés eredményeképpen is bekövetkezhet. Az elengedés azután teljesen kinyújtja a gerincet, megtöltve a tüdőt levegővel. Ez a két ellentétes mozgásirány mély érzelmek kifejezését teszi lehetővé. 

Előadáson négy koreográfia kerül bemutatásra. Mi alapján ált össze a műsor, mitől képeznek egészet a különböző koreográfiák?

A Martha Graham Dance Companyt ma azért méltatják, mert ugyanazt a tökéletességre törekvést valósítja meg Martha Graham műveinek színre vitelekor, mint amelyre maga a szerző ösztönözte táncosait, úgy, hogy közben napjaink legjobb koreográfusainak is lehetőséget ad a bizonyításra. Graham páratlan tehetségű újító volt, a róla elnevezett társulat művei így ma is újszerű koreográfiai elképzeléseket vonultatnak fel. Janet Eilber művészeti igazgató minden előadás előtt rövid bevezetőt mond, amelyben többféle módozatát is vázolja annak, hogyan közelíthetjük meg a modern táncművészetet.

A Panorama című koreográfiát a Martha Graham Dance Company egyik táncpedagógusa tanítja be Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész hallgatóinak. Miért esett erre a választás és mennyire összetett, táncos szempontból kihívást jelentő a koreográfia?

Martha Graham a társulata tagjaiból és tanítványaiból álló szereplőgárda számára alkotta meg a Panoramát, amely így ideális alkalmat teremt a táncosoknak a Graham-technika elsajátítására. A mű a színpadon megjelenő csoportok lendületes mozgására támaszkodva, az egyéni táncosok együttes erejéből meríti hatását. A táncosoknak ezzel lehetőségük nyílik megtapasztalni Graham-technikájának lényegét, és azt az erőt, amely a csoporttal való együttmozgásból fakad. A Martha Graham Dance Company nagy sikerrel mutatta be a Panoramát a világ különböző helyszínein.

TD

KIM NKA Millenaris Eisberg