Ugrás a tartalomra

2023-09-21 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Bemutató - Apák és fiak

Duna Művészegyüttes

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

Lábujjhegyen - Mérgezett sötétség

Rovatunkban Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész segítségével tánc-és zenetörténeti kulisszatitkok és rejtélyek nyomába eredünk. Aki további érdekességekre kíváncsi, az tartson velünk május 14-én a Lábujjhegyen - Zenéről és táncról, párban című előadás-sorozat következő alkalmán.

Az előadás-sorozat Őfelsége táncosai - az angol balett évszázada című részéből többek között kiderül az is, hogy mit okozhat egy sikeres előadáson egy váratlan áramkimaradás.

A XX. századi az angol balett két meghatározó koreográfusa: Frederick Ashton és Kenneth MacMillan. Az utóbbi egyik legnépszerűbb balettelőadása a Romeo és Júlia volt, amelynek főszerepét az angol királyi balett két ikonikus alakja, Margot Fonteyn és Rudolf Nurejev táncolta. Amikor Bostonban játszották a darabot, az utolsó jelenetnél - amikor Júlia megissza a mérget, Romeo pedig rátalál és halottnak hiszi -, váratlanul elment az áram a zenekari árokban. A zenészek megpróbáltak emlékezetből játszani tovább, de lassan az egyik a másik után letette a hangszert, és beállt a csönd. Ekkor Margot Fonteyn megszólalt: "Rudolf, most vagy megsüketültem, vagy tényleg meghaltam".

Természetesen az egész közönség hatalmas nevetésben tört ki, le kellett engedni a függönyt, és csak akkor tudták újrakezdeni az előadást, amikor sikerült helyreállítani a világítást.

KIM NKA Millenaris Eisberg