Ugrás a tartalomra

2024-06-24 10:00 Kamaraterem

Ringató napok

Gáll Viktória Emese

2024-06-24 18:00 Terasz

Taste of Swing

Pepita Tánc és Rekreációs Egyesület

2024-06-24 19:00 Előtér

Szentivánéj - Jazz Session

Pepita Tánc és Rekreációs Egyesület

Drága Mesternő! Fájó szívvel búcsúzunk és köszönünk mindent!

Vannak emberek, akik puszta létezésükkel örökre nyomot hagynak a szívünkben és az életünkben. Ha ez az emberi lét hatalmas szeretettel és végtelen bölcsességgel is párosul, akkor olyan szíveket is képes megérinteni, amelyek időnként "elfelejtenek" szeretni.
Roboz Ágnes Mesternő ilyen "követe" világunknak; szerettei, kollégái, növendékei, a táncszakma és a közönség felé is nyílt szívvel, bölcsességgel fordult. Életszeretete és kifogyhatatlan energiái mindig feltöltötték a társaságát élvezőket, és a táncművészet szeretetén kívül ezt is örökül hagyta számunkra.

 
Drága Mesternő! Fájó szívvel búcsúzunk és köszönünk mindent!

Életének 95. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében 2021. március 23-án elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész
Dr. Békésné Roboz Ágnes
1926. június 18. - 2021. március 23.
 
Roboz Ágnes, a "mesternő" - ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólítja - az utolsó nagy mesterek egyike. A világ legnagyobb koreográfusaival (pl.: Jiri Kylián, Gret Palucca, Hans van Manen) dolgozott együtt és leghíresebb iskoláikban tanított, megismertetve velük a karakter táncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna a növendéke. Egy nagyon tartalmas, aktív és szakmailag kiemelkedő életpálya áll mögötte.
Táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938-1944 között, majd a Színház és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben (Tanszékvezető: Szentpál Olga). Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezette és koreografált is számukra.
1950-56 között a Fővárosi Operett Színház vezető koreográfusa, több nagy sikerű darab koreográfusa. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.
1958-60 között Drezdában, a Palucca Iskolában tanít, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatja munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografál színpadon és filmen egyaránt. (pl.: Szeressétek Ódor Emíliát, A kőszívű ember fiai, Egri csillagok, Ex Antiquis, stb.)
1971-ben férje halála után a Holland kulturális miniszter meghívására a hágai Conservatoriumban oktat magyar néptáncot és más népek táncait. Az elkövetkező 35 évben táncpedagógusként dolgozik még a Brabants Conservatoriumban, az Amsterdami Színiakadémián, a Rotterdami Főiskolán, a londoni Royal Ballet School-ban, ahol még ma is az ő szisztémája szerint tanítják a tanároknak a karakter táncot. 14 évig a kölni Nyári Tánctanfolyam tanára. 15 évig oktat a világ számos nyári tanfolyamán is: USA, Chile, Olaszország, Dánia, Svédország, Franciaország, Finnország és rendszeresen tart kurzusokat a Magyar Táncművészeti Főiskolán is.
Koreografál a világ egyik legjobb együttesénél, a Nederlands Dans Theaternél, a Holland Nemzeti Balettnél és számos hivatásos folklór együttesnél.
2008-ban hazatér 35 éves hivatalos külföldi munkájából. 95 évesen is aktív tagja a hazai táncművészetnek és közéletnek: rendszeresen vizsgabizottsági tag, karaktertánc kurzusokat tart, fiatal koreográfusok és alkotók patrónusa.
 
Díjai, kitüntetései:
Munka Érdemrend (1954)
Szocialista Kultúráért (1966)
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1995)
Arany Oklevél (1999 - Magyar Táncművészeti Főiskola)
Pro Cultura Hungarica (2001)
Életmű-díj (2006 - Magyar Táncművészek Szövetsége)
Érdemes Művész (2008)
Gyémánt Oklevél (2009 - Magyar Táncművészeti Főiskola)
Címzetes Főiskolai Tanár (2011 - Magyar Táncművészeti Főiskola)
Temetése szűk családi körben történik.
Emlékét kegyelettel megőrizzük.

KIM NKA Millenaris Eisberg