Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Mindannyiunk személyes története elevenedik meg

Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat izgalmas bemutatóval készül júniusban. Panta Rhei című produkciójuk kapcsán az együttes vezetőjét, Fodor Zoltánt kértük meg, meséljen a darabról, melyet ezúttal Juhász Péter és az izraeli koreográfus, Idan Sharabi koreografált.

Amikor vendégkoreográfusokkal készítetek darabot, személy szerint neked, mint koreográfusnak mennyire nehéz vagy könnyű kicsit más szemmel nézni a születő darabra?

- Amikor a társulathoz vendégkoreográfus érkezik, az mindig izgalommal tölt el. Olyankor nem koreográfusként vagyok jelen, hanem társulatvezetőként, és kíváncsian figyelem hogyan formálódnak a társulat táncművészei más alkotó keze alatt. Az is érdekes számomra hogy más alkotók milyen módon fogalmaznak, honnan közelítenek egy témához. Igyekszem minden tapasztalásból tanulni, inspirációt gyűjteni.

Ezeken kívül pedig általában büszkeséget érzek, büszke vagyok a táncosokra, akik minden új kihívást nyitottan és lelkesen fogadnak, és a társulat többi tagjára, akik segítettek a koreográfusok teljeskörű leszervezésében, hiszen az is egy hatalmas feladat.

 

Hogyan jött létre Juhász Péterrel és Idan Sharabival az együttműködés?

- Idannal 2015-ben találkoztam Izraelben, a Nemzetközi Táncvásáron (International Exposure Dance 2015). Olyan nagy hatással volt rám, hogy az előadása után rögtön odamentem hozzá, beszélgetni kezdtünk, és kifejeztem szándékomat, hogy szívesen meghívnám a társulatunkhoz, amit ő örömmel fogadott. Három év kellett hozzá, hogy összeegyeztessük a lehetőségeinket, de most végre eljött az idő.

Juhász Péter munkáit évek óta figyelemmel követem, nagyon tetszik az a kreativitás és energia, amivel ő dolgozik. Úgy ítéltem meg, hogy Idan és Péter munkáiból egy rendkívül innovatív, érdekes és erőteljes est születik majd, és ahogy a próbák alatt kibontakozik előttem a két a darab, egyre inkább ezt érzem.

 

Ha az előadás előtt megszólíthatnád a színházterem előtt várakozó nézőket, mit mondanál, mire készüljenek a következő egy órában?

- Azt mondanám, nagyon örülök, hogy eljöttek, mert egészen biztosan rendkívül intim és egyedi élményben lesz részük. Az est izgalmas játék ösztöneinkkel, szokásainkkal, a szexualitás és az önazonosság kérdéseivel, egymáshoz és önmagunkhoz való kapcsolatunkkal. Kicsit talán mindannyiunk személyes története elevenedik meg a színpadon. A Pantha Rhei egy órányi felfedezés és kutatás két alkotói stílusban, ám mégis megannyi találkozási ponttal.

 

KDÉ

JEGYVÁSÁRLÁS

KIM NKA Millenaris Eisberg