Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Pofánka táncosnő lesz

 

Kulcsár Noémi Tellabor legújabb előadása, Dániel András Kuflik-sorozatát alapul véve született meg, mely március 2-án A kuflik és a nagy táncelőadás címmel debütál a Nemzeti Táncszínház Nagyszínpadán.  Kulcsár Noémivel, a Harangozó-díjas táncművésszel új koreográfiájáról és a meséhez fűződő viszonyáról beszélgettünk. 

 

 Dániel András nagysikerű Kufli-sorozata 17 mesekönyvet tartalmaz, de a történet már mozi - és rajzfilmek formájában is feldolgozták. Téged az írott szöveg vagy a filmes képi világ inspirált?
Először az írott szöveget ismertem meg. Két gyermekem van és nekik szántam a mesekönyvet, akik nagyon megszerették a kuflikat. Miközben felolvastam nekik belőle, azt éreztem, hogy az a groteszk humor, amit Dániel András szövegei és látványvilága képvisel, nagyon közel áll az én világomhoz, ezért szeretném feldolgozni a mozgás nyelvén. 

Hogyan alakult ki a saját történeted, A kuflik és a nagy táncelőadás?
Szerettük volna, hogy Dániel András meséi részben megjelenjenek az előadásban, de mivel maguk a kuflik nem fognak beszélni - hanem mozgással és tánccal interpretálnak -, ezért kitaláltunk egy kerettörténetet, melyben Pofánka táncosnő szeretne lenni. Habár a végén a siker garantált és elkészül a nagy táncelőadás, de azért addig sok buktatója van a tervnek.   

 A mesekönyvekben hét különféle kufli szereplő jelenik meg. Milyen karakterjegyeket hordoznak ezek a furcsa lények?
Az előadásban mind a hét kufli karakter megjelenik, valamint a varázsgombák is, őket a zenészek fogják megjeleníteni a színpadon. Számomra a kufli-történet egy csodálatos urbánus mese, melyben jellegzetes embertípusok jelennek meg, ezáltal úgy szól a gyermekhez, hogy közben a felnőttek is tudnak vele azonosulni, hiszen egy-egy karakterben felfedezhetik önmagukat. Én mindegyik karaktert nagyon kedvelem, Dániel András minden szereplője kedves és végtelenül szerethető. Az a célom, hogy egy olyan látványos táncelőadást hozzak létre, melyen mindenki jól szórakozik 0-99 éves korig.  

 A mesében a kuflik krumpliszerű lények. Milyen látványvilággal fognak a színpadon életre kelni?
Minden táncos egy-egy kuflik karaktert fog megformálni és ahogy Dániel András elképzelte, nem lesz lábuk, viszont a kezükkel-fejünk látványos kompozíciókat tudunk létrehozni. Emellett nagy szivacsos puffok fogják nyakig körülvenni a táncosokat, ami lehetőséget biztosít tréfás, játékos elemek, illetve akár látványos esések, puffanások megkoreografálására.
A színpadkép is izgalmasnak ígérkezik. Lesz egy kétdimenziós kufli domb, ahol különféle trambulinok segítségével tudnak egyik helyről a másikra ugrálni a szereplők. Az egész látvány élő, puha és nagyon színes lesz, a gyermeki szívhez igazán közel álló.  

 Mi a tapasztalatod rendezőként, a gyerekek szigorúbb közönség?
Őket nem lehet átverni, ezért nagyon kell figyelni a reakciójukra, és megérezni azt, hogy mire vágynak, mit szeretnének látni, mi az, amin kacagnak vagy éppen megérinti őket. Amikor gyerekdarabot készítek, nagyon jó visszacsatolás számomra, a két gyermekem, mindig figyelem, hogyan reagálnak a próbákon. 

 Március 23-án a Kulcsár Noémi Tellabor is köszönti a 20 éves Nemzeti Táncszínházat, az NTSZ 20 - "Let?s Dance" című esten. Mivel készültök?
2022-ben a Kulcsár Noémi Tellabor tíz éves és arra gondoltam, hogy erre reflektálva tíz táncossal, tíz gondolat köré építve koreografálom meg Ravel Boleróját, ami kellően impozáns és méltó a Nemzeti Táncszínház 20 éves jubileumi gálájára. 

KIM NKA Millenaris Eisberg