Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Tenger mélye, ég teteje,
rózsabimbó szíve...

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, Zöld Péter elevenedik meg a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén. A május 29-i gyereknapi lemezbemutatón Zöld Péter meséje autentikus népi hangszereken kel életre népdalok és versfeldolgozások által a Nemzeti Táncszínház Előterében. 

Zöld Péter a tenger mélye, ég teteje, rózsabimbó közepe után meselemezbe bújik! A HolddalaNap Zenekar május 29-én 10:30-tól, gyereknapon mutatja be új meselemezét a Millenáris Parkban a Nemzeti Táncszínház Előterében. A Millenáris Park játszóterének közkedvelt mesefigurája, az árvaságból jó szíve által királyi sorsra jutó Zöld Péter, aki sanyarú vándorlása során megsegíti a rászorulókat, kiállja a próbákat és eléri megérdemelt jutalmát. Zöld Péter meséje gyógyító, lélekemelő történet: tematikája szorosan kapcsolódik a pünkösd időszakához. A kicsi királylány olyan társat keres, akit nem lát meg a szeme e világban: s hol máshol is rejtőzhet minden szerelem forrása, mint a szívben, a rózsák szirmai között?

A koncert mesésen fölépített dramaturgiája lehetővé teszi, hogy a gyermekek, az ismétlődő motívumok által maguktól tudjanak kórusban bekapcsolódni a történetbe, átéljék a királylány s a szerencsét próbáló hős szerepét.

"Abban a királyságban nem volt többé bú, bánat s baj, mert az a kis királylány a világon átallátó szemeivel meglátott minden rosszat, Zöld Péter meg a jó szívével, meg az ügyes kezeivel mindent bajt orvosolt. Nahát ilyen királylányok s királyfiak vagytok Ti is, ott lakik a szívetekben e mese!" 

A lemezbemutató koncert a Millenáris Park játszóterének szomszédságában, a Nemzeti Táncszínház Előterében várja a családokat a mesekoncerttel, amelyben Zöld Péter a tenger fenekén és az ég tetején a rózsabimbó szívében tett vándorlása után most meselemezen elevenedik meg! A lemezbemutató koncerten autentikus népzenei hangszerekkel, kobozzal, citerával, hegedűvel és nagybőgővel kísért magyar népdalok és a zenekar saját versfeldolgozásai hangzanak el a mese fordulataihoz kapcsolódóan. A mesekoncerttel a zenekar célja, hogy a szórakoztatás mellett a magyar népzenei és népmese-kultúrát népszerűsítse. Muzsikás dramatikus mesejátékaik, gyermekkoncertjeik, táncházaik a fesztiválok nagy kedvencei: az ország összes nagy fesztiválját végig mesélik, végig muzsikálják.

"Volt egyszer egy iciri-piciri kert, abban egy hatalmas nagy zengő kert, abban egy királylány. Annak olyan csuda szeme volt, hogy még a királyné macskája szőre szálán szánkázó bolhát a kamra falán keresztül is általlátta!"

"Muzsikás mesénkben eldaloljuk Neked, hogyan sikerült főhősünknek ez erőst nehéz rejtezés! A kalandnak Te magad is részese lehetsz: hangoddal együtt zendülhet az erdő, lendülhet útra a Nap felé a madár, indulhatnak vágtára a paripák: kapcsolódj be a játékba dalolj velünk!
A koncert után táncházba hívogatunk!" HoldalaNap Zenekar

A mesekoncert után moldvai gyermektáncházat tart a HoldalaNap Zenekar.

Muzsikálnak: Balogh Guszti - ének
Draskóczy Lídia- hegedű
Gulyás Anna - ének, mese
Szlama László - koboz, citera, ének
Tar Gergely - ütőhangszerek
Vajdovich Árpád - nagybőgő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának jóvoltából, a koncert ingyenes. 

 

KIM NKA Millenaris Eisberg